21
- April
2017
Posted By : noriza rahman
Amaran!!! Anda Perlu Tahu 10 Tanda Kemungkinan Ada Penyakit Buah Pinggang!

Sakit buah pinggang ni sudah tak asing lagi dengan negara kita. Ianya bukan sahaja menyerang orang dewasa, kanak-kanak juga tak terkecuali yang menghidap penapis buah pinggang bocor atau Nephrotic syndrome.

Pusat dialisis pun semakin banyak dibuka sama ada milik persendirian, swasta mahupun kerajaan. Dan, pusat-pusat ini pula sentiasa penuh.

Punca utama penyakit buah pinggang ialah dari pemakanan dan gaya hidup seseorang itu sendiri.

“5 Fasa Peringkat Penyakit Buah Pinggang”

Ramai orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik tidak tahu, kerana tiada tanda-tanda awal. Ia boleh mengambil masa yang lama untuk penyakit buah pinggang kronik (CKD) kepada kegagalan buah pinggang.

Apa yang menyebabkan penyakit buah pinggang?

Diabetes dan tekanan darah tinggi adalah punca utama penyakit buah pinggang. Keadaan ini menyebabkan kira-kira 70 peratus daripada kes-kes kegagalan buah pinggang. Seseorang itu juga berisiko jika mereka mempunyai penyakit jantung atau saudara terdekat yang mempunyai penyakit buah pinggang.

Satu-satunya cara untuk mengetahui kita mengalami masalah buah pinggang adalah untuk buat pemeriksaan.

Ujian untuk Menentukan Penyakit Buah Pinggang

Terdapat dua ujian mudah untuk mengesan penyakit buah pinggang:

• Ujian air kencing dipanggil Albumin to Creatinine Ratio (ACR) untuk melihat berapa banyak albumin (sejenis protein) di dalam air kencing. Protein dalam air kencing adalah salah satu daripada tanda-tanda awal kerosakan buah pinggang. Apabila terdapat terlalu banyak protein dalam air kencing, ia bermakna bahawa penapis buah pinggang ‘telah rosak dan protein mula bocor.

• Ujian darah untuk menganggarkan Glomerular Filtration Rate (GFR). Kadar penapisan glomerular adalah ukuran fungsi buah pinggang dan dilakukan melalui ujian darah. Darah akan diuji untuk bahan buangan yang dikenali kreatinin. Kreatinin adalah sisa (daripada metabolisme otot) yang dikeluarkan oleh buah pinggang. Tahap kreatinin digunakan untuk mengira kadar penapisan glomerular (GFR).

Penyakit buah pinggang tidak hilang. Ia boleh menjadi lebih teruk dari masa ke masa dan boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang.

Apabila organ-organ ini gagal, satu-satunya pilihan adalah dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Penyakit ini boleh dirawat. Lebih cepat kita tahu tahap kesihatan buah pinggang kita, maka lebih cepat kita boleh mengambil langkah-langkah untuk menjaga buah pinggang supaya sihat lebih lama.

Tanda-tanda penyakit buah pinggang

Lebih daripada 90% daripada individu yang mempunyai tanda-tanda penyakit buah pinggang tidak tahu mengenainya.

10 Tanda yang anda mungkin mempunyai penyakit buah pinggang:

1. Perubahan dalam membuang air kecil

  • Bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil
  • Membuang air kecil lebih kerap daripada biasa
  • Air kencing berbuih
  • Kurang membuang air kecil , atau dalam jumlah yang lebih kecil daripada biasa
  • Air kencing berwarna
  • Darah dalam air kencing
  • Sakit ketika membuang air kecil
  • Kesukaran membuang air kecil

2. Bengkak

Buah pinggang yang tidak berfungsi tidak mengeluarkan cecair tambahan. Hasilnya, cecair terkumpul dalam badan yang menyebabkan bengkak di kaki, pergelangan kaki, muka atau tangan.

3. Keletihan

Apabila buah pinggang sihat, mereka membuat hormon yang dipanggil erythropoietin yang memberitahu tubuh untuk membuat sel-sel darah merah pembawa oksigen. Oleh kerana buah pinggang gagal, mereka menghasilkan kurang erythropoietin.

Dengan sel-sel darah merah yang lebih sedikit untuk membawa oksigen, otot dan otak menjadi letih dengan cepat. Keadaan ini dikenali sebagai anemia.

4. Sejuk Sepanjang Masa

Anemia boleh membuat seseorang berasa sejuk sepanjang masa, walaupun dalam bilik panas.

5. Pening dan Kurang Fokus

Anemia yang berkaitan dengan kegagalan buah pinggang menunjukkan otak tidak mendapat oksigen yang mencukupi. Ini boleh membawa kepada masalah ingatan, masalah dengan penumpuan, dan pening.

6. Sesak Nafas

Apabila penyakit buah pinggang hadir, lebihan cecair di dalam badan boleh terkumpul di dalam paru-paru. Di samping itu, anemia boleh menyebabkan badan kekurangan oksigen dan sesak nafas.

7. Sakit Belakang

Sesetengah orang yang mempunyai masalah buah pinggang mungkin mempunyai sakit di bahagian belakang atau sisi yang berkaitan dengan buah pinggang yang terjejas.

8. Ruam

Apabila buah pinggang gagal, pengumpulan bahan buangan dalam darah boleh menyebabkan gatal-gatal dan ruam kulit yang teruk.

9. Rasa logam dalam mulut

Pengumpulan bahan buangan dalam darah (dipanggil uremia) boleh membuat rasa makanan yang berbeza dan menyebabkan nafas berbau.

“Herba untuk Mencuci Buah Pinggang”

10. Loya dan Muntah

Uremia boleh menyebabkan loya dan muntah-muntah.

Anda boleh mencegah penyakit buah pinggang melalui amalan diet pemakanan yang betul, bersenam dan amalan gaya hidup yang sihat serta pengambilan nutrisi yang seimbang.

Buah pinggang yang sudah rosak akan terus rosak sampai lah ia gagal berfungsi sepenuhnya.

Jangan tunggu sehingga sudah TERLEWAT baru nak bertindak, masa itu ada duit berjuta-juta pun sudah tidak bernilai lagi.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.