22
- November
2017
Posted By : noriza rahman
8 Alasan Mengapa Kulit Perlukan Vitamin C, tapi Tak Perlu Sampai Suntik Vitamin

Dermatologists and skin experts LOVE Vitamin-C! Mengapa?!

Vitamin C bukan hanya baik untuk sistem imun, tetapi juga boleh menjadi hebat untuk kulit. Antioksidan boleh membantu mencerahkan kulit. Ia juga berguna dari segi anti-penuaan dan boleh memberikan penghidratan tambahan kepada kulit.

# 1. Ia Memelihara Youthful Glow

Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Nutrition, meningkatkan jumlah Vitamin C dalam diet, terutama untuk wanita berumur 40 tahun, membantu mengurangkan kemungkinan pembentukan kedut.

Mengapa begitu?

Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang meningkatkan perlindungan terhadap tekanan yang menjadikan anda selamat dari unsur-unsur yang keras di alam sekitar. Selain itu, ia membantu menjaga tona dan ketegangan kulit.

# 2. Meningkatkan PENGELUARAN KOLAGEN

Hydroxyproline dan hydroxylysine adalah komponen yang diperlukan yang mengikat molekul untuk pengeluaran kolagen.

Vitamin C juga meningkatkan paras kolagen, kerana ia adalah nutrien yang diperlukan untuk pengeluaran kolagen. Kolagen memerlukan Vitamin C dan zat besi untuk membentuk serat protein yang sihat. Dalam ketiadaan Vitamin C, kolagen membentuk serat yang tidak normal. Ini membawa kepada kulit lesu, kulit rapuh dan tanda-tanda penuaan seperti kedut dan garis halus menjadi lebih jelas.

# 3. Ia Mengelakkan PEMBEDAHAN KULIT

Reaksi fotokimia dalam DNA meningkatkan peluang untuk kawasan gelap atau perubahan warna muncul pada kulit. Tambahan lagi, dalam proses ini, dimer pyrimidine dihasilkan yang menyumbang kepada permulaan melanoma.

Tetapi dengan Vitamin C, anda akan dapat mencapai kulit yang lebih muda dan sempurna. Dan bukan itu sahaja, ia juga berfungsi sebagai perisai untuk DNA anda untuk membebaskannya daripada kesan tindak balas fotokimia.

# 4. Ia Meningkatkan TEKSTUR KULIT

Elastin, protein yang bertanggungjawab untuk menjaga kulit lembap dan licin, dipertingkatkan dengan Vitamin C. Ini bermakna bahawa dengan nutrien ini, anda akan mendapat kulit yang bebas dari garis halus dan kedutan.

# 5. Ia Mempercepatkan PENYEMBUHAN LUKA

Penyembuhan luka yang lambat adalah tanda kekurangan Vitamin C, kerana ia diperlukan untuk penggantian tisu yang rosak dan juga mempercepat penyembuhan luka. Dengan Vitamin C untuk kulit, keanjalan dipertingkatkan. Ia juga membantu pemulihan segera dengan membina tisu parut dan ligamen.

# 6. Ia Mengelakkan Kerosakan disebabkan oleh RADIKAL BEBAS

Radikal bebas, bahan kimia toksik dan bahan cemar mengandungi molekul berbahaya yang boleh merosakkan kulit.

Walau bagaimanapun dengan Vitamin C, anda akan mendapat perlindungan tambahan yang anda perlukan untuk meningkatkan kesihatan anda dan mencapai cahaya kulit berseri walaupun unsur-unsur toksik dalam alam sekitar.

# 7. Ia Menyediakan Perlindungan Tambahan ‘Sun Protection’

Pendedahan matahari yang berlebihan adalah ramuan utama kerosakan kulit. Tetapi ini tidak akan membimbangkan anda yang banyak jika anda akan meningkatkan perlindungan anda dengan Vitamin C. Kebimbangan kurang mengenai mendapatkan terdedah kepada matahari kerana ini nutrien kaya antioksidan boleh memberikan perlindungan yang diperlukan terhadap sinaran UV dan pendedahan kepada cahaya matahari untuk jangka masa yang lama .

Dengan Vitamin C, kulit kurang rosak apabila digunakan untuk kulit sebelum dan selepas pendedahan matahari.

# 8. Ia Bertindak sebagai ANTIHISTAMIN

Adakah anda sering berhadapan dengan masalah kulit kemerahan dan bengkak?

Vitamin C adalah apa yang anda perlukan kerana ia akan menenangkan kulit dan membantu dalam mengurangkan reaksi alahan.

Cara Dapatkan Dos Vitamin C yang Diperlukan untuk Penjagaan Kulit

MAKAN!

Sumber terbaik vitamin C mungkin hanya di dalam peti sejuk rumah kita. Ini adalah buah-buahan dan sayur-sayuran yang biasanya kita makan. Jika kita makan makanan berkhasiat dan dengan dos vitamin C yang tepat, kita akan mendapat nutrien yang diperlukan untuk mempunyai kulit yang bersinar.

Vitamin C boleh didapati dalam pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran seperti jeruk, lemon, limau gedang, bayam dan brokoli. Pastikan anda mempunyai makanan yang seimbang yang menggabungkan makanan ini. Anda juga boleh cuba meminum segelas air panas dengan lemon setiap pagi untuk membantu meningkatkan tahap Vitamin C.

AMBIL SUPLEMEN Vitamin C

Anda boleh menemui suplemen yang menyediakan dos Vitamin C yang diperlukan setiap hari-dan ia adalah baik untuk mengetahui bahawa sumber-sumber terdapat secara meluas bahawa anda tidak akan kehabisan nutrien ini.

Akhir sekali, setiap kali anda memilih produk Vitamin C, sentiasa semak label untuk peratusan bahan aktif, dan tarikh luput produk.

 

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.