10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

By | January 28, 2016
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook8

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu | Melalui dua kehamilan, MV tahu yang MV hamil sebelum mengambil ujian kerana ada tanda-tanda awal kehamilan. Namun ada juga wanita yang terpaksa melakukan berkali-kali ujian kehamilan sebelum keputusan positif diketahui.

Sesetengah wanita mungkin mengalami gejala-gejala dalam minggu-minggu pertama kehamilan, sementara yang lain mungkin di pertengahan kehamilan. Tanda-tanda awal kehamilan juga boleh serupa dengan gejala yang dialami sebelum tempoh haid.

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

Ada 10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu, antaranya :

1.Puting menjadi lembut atau kadangkala sakit apabila disentuh/sore breast

Sesetengah wanita tahu mereka mengandung berdasarkan tanda ini sahaja. Sekiranya hamil, pastinya kita dapat mengesan yang buah dada dan puting menjadi lembut sekitar tiga minggu selepas persenyawaan (bila haid kita lewat seminggu). Buah dada juga akan membengkak – tanda yang sama sebelum kita haid.

Kesan kesakitan semasa awal kehamilan adalah disebabkan oleh peningkatan pengeluaran hormon estrogen dan progesteron. Payudara mengalami perubahan sebagai persediaan untuk menyusukan bayi.

Macam pengalaman MV sendiri, memang terasa ada perubahan macam tu ketika hamil kedua-dua anak dulu.

2. Pendarahan implantasi atau kekejangan

Tompok warna kemerahan boleh kelihatan semasa proses implantasi (embrio melekat pada dinding uterus) kalau kita sah mengandung. Bagaimanapun darah ini berbeza daripada darah haid kerana ia bertompok dan warnanya merah jambu.

kekejangan juga biasanya berlaku di awal kehamilan. Ni, ada kalanya juga berlaku kepada MV semasa kehamilan pertama.

“Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung”

3. Nipple darkening

Di sekitar yang sepatutnya kita datang haid, kita akan dapati kawasan areola menjadi semakin gelap dan bertambah lebar. Saluran darah nampak jelas dan bonjolan kecil yang terdapat di atas areola juga semakin bertambah.

4. Keletihan

Walaupun gejala ini adalah sangat tidak spesifik dan mungkin berkaitan dengan pelbagai faktor, wanita hamil sering menggambarkan perasaan keletihan paling biasa antara 8-10 minggu.

5. Morning sickness

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

Sesetengah wanita tidak pernah mengalami gejala ini, manakala yang lain mempunyai loya teruk. Permulaan yang paling biasa adalah di antara minggu ke-2 dan ke-8 kehamilan. Kebanyakan wanita akan bebas daripada gejala morning sickness sekitar minggu ke-13 atau ke-14, tetapi yang lainnya mungkin mengalami loya sepanjang kehamilan.

Alhamdulillah MV tak pernah alami gejala morning sickness yang teruk. Setakat muntah angin biasa-biasa ja.

6. Kerap Buang Air Kecil

Sesetengah wanita akan lebih kerap membuang air kecil disebabkan oleh perubahan hormon, bermula kira-kira 6 hingga 8 minggu.

7. Sembelit

Rembesan hormon yang berlebihan semasa mengandung menyebabkan intestin (usus kecil) mengendur dan menjadi kurang efisien. Kesannya, kita berhadapan dengan masalah membuang air besar.

8. Suhu badan meningkat

Jika suhu badan tidak turunseperti sebelum ovulasi berlaku walaupun tempoh haid telah berlalu, maka confirm lak ita hamil. Suhu badan akan naik antara 7-12 hari selepas peningkatan suhu semasa ovulasi.

9. Tidak datang haid

Ini adalah tanda yang paling jelas yang menunjukkan kita hamil. Kita senang ketahui andai perjalanan haid kita selama ini tetap.

10. Mengandung! 🙂

Ujian kehamilan yang positif, tahniah!

Adakah anda ingin kekal cergas dan sihat semasa mengandung?

Secara asasnya mengikut Kementerian Kesihatan Malaysia, di bawah program Kesihatan Ibu dan Kanak-kanak, setiap wanita hamil akan dijaga rapi melalui perkhidmatan kesihatan di Malaysia.

Pengambilan vitamin dan mineral yang mencukupi juga amat dititik beratkan buat semua ibu hamil. Setiap ibu hamil akan dibekalkan dengan 4 vitamin asas:

  1. Vitamin b complex
  2. Vitamin c
  3. Folic acid
  4. Iron tablet (sama ada ferrous fummarate atau ferrous sulphate)

“Mengurangkan Keletihan Semasa Hamil”

Pengambilan vitamin semasa kehamilan bukan sahaja mencukupkan keperluan bagi bayi yang sedang membesar, malah menjadikan si ibu sentiasa sihat dan bertenaga. Jangan jadikan proses kehamilan adalah mimpi ngeri bagi anda. Tubuh badan cergas bertenaga akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menerima kehadiran si kecil.

Kekal Jelita Ketika Hamil”

Kenapa Ramai Ibu Hamil Memilih Set Kehamilan Shaklee?

Secara umum jika anda lihat, tiada beza antara vitamin Shaklee dan vitamin KKM! Hampir sama kan, cuma perbezaannya ditambah ostematrix, omegaguard dan ESP.

Bezanya ialah pada kualiti. Vitamin Shaklee pula vitamin semulajadi yang di extract dari tumbuh-tumbuhan. Vitamin ini lebih mudah diserap di dalam badan kerana ia adalah semulajadi. Kebanyakan vitamin yang dijual adalah vitamin synthetic.

Set Kehamilan Shaklee terdiri dari:

  1. Vita-Lea® Iron Formula
  2. B-Complex
  3. Sustained Release Vita-C Plus™
  4. OsteMatrix™
  5. ESP – Soy Protein Isolate Powder **Optional**
  6. OmegaGuard™ **semasa trimester kedua

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

Semuanya berjumlah RM582. Tapi istimewanya bulan Januari ni ada tawaran YES Wellness Pack dengan potongan 5% daripada harga AHLI sekiranya anda mendaftar keahlian terus.

Harga yang jauh lebih JIMAT dan ibu-ibu berpeluang untuk mendapatkan cash bonus pada bulan hadapan pula. Kira beruntung la kan?

Kalau nak beli direct secara online, boleh klik sahaja image kat bawah ini dan hubungi MV untuk cara pengambilannya.

esell-shaklee-logo-500x351

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi mommavogue@gmail.com atau SMS/WA/Telegram ke 0122050258 / 0123950258

Masukkan ID MV sebagai penaja : 882633 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspres (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my.

place-your-order

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee Bandar Baru Bangi. Cash On Delivery area Bandar Baru Bangi, Kajang, Semenyih dan Putrajaya.

Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Gdex/CityLink/Poslaju)

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

26 thoughts on “10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

  1. Sani

    Allhamdullilah orang umah tengah mengandung dah 6 bulan..Harap -harap semuanya dipermudahkan oleh Allah swt.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.