28
- January
2016
Posted By : noriza rahman
10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu | Melalui dua kehamilan, MV tahu yang MV hamil sebelum mengambil ujian kerana ada tanda-tanda awal kehamilan. Namun ada juga wanita yang terpaksa melakukan berkali-kali ujian kehamilan sebelum keputusan positif diketahui.

Sesetengah wanita mungkin mengalami gejala-gejala dalam minggu-minggu pertama kehamilan, sementara yang lain mungkin di pertengahan kehamilan. Tanda-tanda awal kehamilan juga boleh serupa dengan gejala yang dialami sebelum tempoh haid.

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

Ada 10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu, antaranya :

1.Puting menjadi lembut atau kadangkala sakit apabila disentuh/sore breast

Sesetengah wanita tahu mereka mengandung berdasarkan tanda ini sahaja. Sekiranya hamil, pastinya kita dapat mengesan yang buah dada dan puting menjadi lembut sekitar tiga minggu selepas persenyawaan (bila haid kita lewat seminggu). Buah dada juga akan membengkak – tanda yang sama sebelum kita haid.

Kesan kesakitan semasa awal kehamilan adalah disebabkan oleh peningkatan pengeluaran hormon estrogen dan progesteron. Payudara mengalami perubahan sebagai persediaan untuk menyusukan bayi.

Macam pengalaman MV sendiri, memang terasa ada perubahan macam tu ketika hamil kedua-dua anak dulu.

2. Pendarahan implantasi atau kekejangan

Tompok warna kemerahan boleh kelihatan semasa proses implantasi (embrio melekat pada dinding uterus) kalau kita sah mengandung. Bagaimanapun darah ini berbeza daripada darah haid kerana ia bertompok dan warnanya merah jambu.

kekejangan juga biasanya berlaku di awal kehamilan. Ni, ada kalanya juga berlaku kepada MV semasa kehamilan pertama.

“Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung”

3. Nipple darkening

Di sekitar yang sepatutnya kita datang haid, kita akan dapati kawasan areola menjadi semakin gelap dan bertambah lebar. Saluran darah nampak jelas dan bonjolan kecil yang terdapat di atas areola juga semakin bertambah.

4. Keletihan

Walaupun gejala ini adalah sangat tidak spesifik dan mungkin berkaitan dengan pelbagai faktor, wanita hamil sering menggambarkan perasaan keletihan paling biasa antara 8-10 minggu.

5. Morning sickness

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

Sesetengah wanita tidak pernah mengalami gejala ini, manakala yang lain mempunyai loya teruk. Permulaan yang paling biasa adalah di antara minggu ke-2 dan ke-8 kehamilan. Kebanyakan wanita akan bebas daripada gejala morning sickness sekitar minggu ke-13 atau ke-14, tetapi yang lainnya mungkin mengalami loya sepanjang kehamilan.

Alhamdulillah MV tak pernah alami gejala morning sickness yang teruk. Setakat muntah angin biasa-biasa ja.

6. Kerap Buang Air Kecil

Sesetengah wanita akan lebih kerap membuang air kecil disebabkan oleh perubahan hormon, bermula kira-kira 6 hingga 8 minggu.

7. Sembelit

Rembesan hormon yang berlebihan semasa mengandung menyebabkan intestin (usus kecil) mengendur dan menjadi kurang efisien. Kesannya, kita berhadapan dengan masalah membuang air besar.

8. Suhu badan meningkat

Jika suhu badan tidak turunseperti sebelum ovulasi berlaku walaupun tempoh haid telah berlalu, maka confirm lak ita hamil. Suhu badan akan naik antara 7-12 hari selepas peningkatan suhu semasa ovulasi.

9. Tidak datang haid

Ini adalah tanda yang paling jelas yang menunjukkan kita hamil. Kita senang ketahui andai perjalanan haid kita selama ini tetap.

10. Mengandung! 🙂

Ujian kehamilan yang positif, tahniah!

Adakah anda ingin kekal cergas dan sihat semasa mengandung?

Secara asasnya mengikut Kementerian Kesihatan Malaysia, di bawah program Kesihatan Ibu dan Kanak-kanak, setiap wanita hamil akan dijaga rapi melalui perkhidmatan kesihatan di Malaysia.

Pengambilan vitamin dan mineral yang mencukupi juga amat dititik beratkan buat semua ibu hamil. Setiap ibu hamil akan dibekalkan dengan 4 vitamin asas:

  1. Vitamin b complex
  2. Vitamin c
  3. Folic acid
  4. Iron tablet (sama ada ferrous fummarate atau ferrous sulphate)

“Mengurangkan Keletihan Semasa Hamil”

Pengambilan vitamin semasa kehamilan bukan sahaja mencukupkan keperluan bagi bayi yang sedang membesar, malah menjadikan si ibu sentiasa sihat dan bertenaga. Jangan jadikan proses kehamilan adalah mimpi ngeri bagi anda. Tubuh badan cergas bertenaga akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menerima kehadiran si kecil.

Kekal Jelita Ketika Hamil”

Kenapa Ramai Ibu Hamil Memilih Set Kehamilan Shaklee?

Secara umum jika anda lihat, tiada beza antara vitamin Shaklee dan vitamin KKM! Hampir sama kan, cuma perbezaannya ditambah ostematrix, omegaguard dan ESP.

Bezanya ialah pada kualiti. Vitamin Shaklee pula vitamin semulajadi yang di extract dari tumbuh-tumbuhan. Vitamin ini lebih mudah diserap di dalam badan kerana ia adalah semulajadi. Kebanyakan vitamin yang dijual adalah vitamin synthetic.

Set Kehamilan Shaklee terdiri dari:

  1. Vita-Lea® Iron Formula
  2. B-Complex
  3. Sustained Release Vita-C Plus™
  4. OsteMatrix™
  5. ESP – Soy Protein Isolate Powder **Optional**
  6. OmegaGuard™ **semasa trimester kedua

10 Tanda Kehamilan yang Wanita Perlu Tahu

Semuanya berjumlah RM582. Tapi istimewanya bulan Januari ni ada tawaran YES Wellness Pack dengan potongan 5% daripada harga AHLI sekiranya anda mendaftar keahlian terus.

Harga yang jauh lebih JIMAT dan ibu-ibu berpeluang untuk mendapatkan cash bonus pada bulan hadapan pula. Kira beruntung la kan?

Kalau nak beli direct secara online, boleh klik sahaja image kat bawah ini dan hubungi MV untuk cara pengambilannya.

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.