19
- April
2017
Posted By : noriza rahman
10 Tabiat Biasa Yang Merosakkan Buah Pinggang. Waspada Sebelum Kena!

Setiap hari, buah pinggang menapis kira-kira 120-150 quarts air kencing, bahan buangan dan cecair yang berlebihan untuk mencegah pengumpulan sisa dalam badan.

Buah pinggang menyahtoksik darah dan membantu badan dalam menapis bahan buangan melalui air kencing.

Selain itu, buah pinggang membantu mengawal tahap mineral seperti kalsium dan fosfat dalam badan. Mereka juga menghasilkan hormon penting yang membantu mengawal fungsi badan seperti tekanan darah dan membuat sel-sel darah merah untuk membawa oksigen dan nutrien penting di seluruh badan.

“5 Fasa Peringkat Penyakit Buah Pinggang Kronik”

Waspada Dengan 10 Tabiat yang Merosakkan Buah Pinggang

buah-pinggang-rosak

Berikut adalah senarai 10 tabiat biasa yang anda mungkin tidak sedar meletakkan banyak tekanan pada buah pinggang anda dan boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang yang serius dari masa ke masa.

“Jenis Kegagalan Buah Pinggang”

1. Tidak Minum Cukup Air

Salah satu fungsi penting buah pinggang adalah untuk menapis darah dan menyingkirkan toksin dan bahan-bahan buangan yang boleh memudaratkan badan. Apabila kita tidak minum air yang cukup, toksin dan bahan-bahan buangan mula berkumpul dan menyebabkan kerosakan yang teruk pada buah pinggang.

2. Pengambilan Terlalu Banyak Garam

Badan kita memerlukan natrium untuk berfungsi dengan baik, tetapi pengambilan natrium yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan. Kebanyakan rakyat Malaysia mengambil garam yang terlalu banyak, yang boleh meningkatkan tekanan darah dan meletakkan tekanan pada buah pinggang.

Jumlah disyorkan garam adalah tidak lebih daripada 5 gram sehari. 1 sudu teh garam adalah kira-kira 6 gram.

3. Pengambilan Gula Secara Berlebihan

Kajian menunjukkan bahawa mereka yang mengambil 2 atau lebih minuman bergula sehari adalah lebih berisiko tinggi untuk masalah protein dalam air kencing mereka.

Protein dalam air kencing merupakan tanda awal bahawa buah pinggang tidak berfungsi dengan sebaiknya.

4. Melengahkan Keinginan Buang Air Kecil

Mungkin bunyinya agak ganjil, tetapi hampir semua orang pernah melakukannya. Ramai diantara kita yang suka melengahkan keinginan nak kencing (bukan nak terkucil, tapi lebih kepada perlu berkejar ke tandas). Kalau kerap sangat menahan kencing, ini akan meningkatkan tekanan urin dan membawa kepada kegagalan buah pinggang dan batu karang.

Jadi, bila rasa nak terkencing tu, segerakan dulu hajat kita. Air kencing yang kekal dalam pundi kencing untuk tempoh yang lebih lama, akan meningkatkan bakteria dalam air kencing, dan punca buah pinggang gagal atau jangkitan saluran kencing.

5. Suka Minuman kafein Secara Berlebihan

kandungan-kafein-dalam-minuman

Seperti garam, kafein juga boleh meningkatkan tekanan darah dan meletakkan tekanan tambahan pada buah pinggang.

Pengambilan kafein yang berlebihan boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

6. Diet Tinggi Protein Haiwan

Pengambilan protein haiwan (terutama daging merah) yang tinggi meningkatkan beban metabolisme pada buah pinggang dengan tekanan glomerular kronik semakin meningkat dan hyperfiltration.

“Pernah Dengar Penapis Buah Pinggang Bocor?”

Lebih protein haiwan kita makan, semakin sukar buah pinggang perlu bekerja, yang boleh menyebabkan tekanan dan membawa kepada kerosakan buah pinggang.

7. Penggunaan Ubat Penahan Sakit Secara Kerap

Ramai orang sakit sikit-sikit pun suka mengambil ubat penahan sakit.

Penggunaan yang berlebihan atau penyalahgunaan ubat penahan sakit boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang yang teruk dan kerosakan hati.

Penggunaan ubat tahan sakit untuk tempoh yang lebih lama menyebabkan interstitial nephritis dan kecederaan buah pinggang akut yang dianggap sebagai penyakit buah pinggang yang kronik.

8. Tidak Cukup Tidur atau Suka Tidur Lewat

Ramai orang tidak mendapat cukup tidur disebabkan oleh gaya hidup yang sibuk. 6-8 jam tidur setiap malam adalah penting untuk kesihatan kita secara keseluruhan.

Sewaktu kita tidur, tubuh kita membaikpulih kerosakan tisu buah pinggang. Jadi, kita perlu berikan masa yang cukup untuk tubuh kita recover balik.

9. Kekurangan Vitamin dan Mineral Penting

Kekurangan Vitamin B6 dan magnesium boleh meningkatkan risiko batu karang atau kegagalan buah pinggang.

Vitamin B6 adalah sangat penting untuk fungsi buah pinggang. Kekurangannya boleh menyebabkan batu karang, kemurungan, bilangan sel darah merah rendah, lesu, dan banyak lagi.

Magnesium membantu badan kita menyerap kalsium untuk mengelakkan ia terkumpul di dalam buah pinggang dan menyebabkan batu karang.

“Herba Sumber Alternatif Untuk Mencegah Kegagalan Buah Pinggang”

10. Pengambilan Alkohol

Alkohol akan menyebabkan tekanan yang berlebihan ke atas buah pinggang dan hati kita. Ia digelar sebagai ‘legal toxin’ yang menyebabkan dehidrasi dan mengganggu fungsi normal buah pinggang.

Buah pinggang yang rosak tidak akan dapat dipulihkan kembali 100%, tetapi kita boleh mengelakkannya dengan mengamalkan diet sihat, pegambilan vitamin dan mineral yang cukup serta hidup dengan gembira.

Ikuti pengalaman pesakit buah pinggang bocor yang sembuh dan tidak perlu menjalani rawatan biopsi selepas mengamalkan Vivix.


Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.